Hygienic assessment of the nutritional status of patients with multi-drug-resistant pulmonary tuberculosis
PDF (Русский)
DOCX (Українська)
DOCX

Keywords

nutritional status, multi-drug-resistant pulmonary tuberculosis, body mass deficiency, bioimpedancemetry, lack of muscle mass

How to Cite

Mamedsakhatova, S. (2019). Hygienic assessment of the nutritional status of patients with multi-drug-resistant pulmonary tuberculosis. Herald of Pancreatic Club, 44(3), 79-83. https://doi.org/10.33149/vkp.2019.03.09

Abstract views: 14
PDF Downloads: 15 PDF Downloads: 0 PDF Downloads: 0

Abstract

Introduction. The priority direction of hygienic science at the present stage is the study of the nutritional status of patients with multi-drug-resistant tuberculosis (MDR-TB) of the lungs.

The aim of study is to identify the basic patterns of formation of the structure of the nutritional status of patients with MDR-TBof the lungs in order to adopt a reasonable system of measures for their optimization(from a hygienic point of view).

Materials and research methods. The actual nutrition of 103 patients with MDR-TBof the lungs was studied using a specially prepared standardized questionnaire, which included information on previous and yesterday nutrition. Nutritional status was determined by evaluating anthropometric indices (height, body mass, chest circumference), on the basis of which the Quetelet index was calculated. Surveyed control group included 20 relatively healthy patients. Bioimpedancemetrywas a special research method.

Results and discussion. In the case of multiple correlation analysis, a high direct correlation of the total protein level with the indicator of fat mass according to bioimpedancemetry (r=0.63; p<0.01)was found in patients with MDR-TB of the lungs.

Conclusion. There is a need for prevention and correction of excess fatty tissue and a lack of muscle mass, which can be achieved with the help of physical exercise, rational nutrition and nutritional support.

https://doi.org/10.33149/vkp.2019.03.09
PDF (Русский)
DOCX (Українська)
DOCX

References

1. Бердымухамедов Г. Благодатный туркменский дастархан. Ашхабад, 2009.
2. Бердымухамедов Г. Лекарственные травы Туркменистана. I–Х тт. Ашхабад, 2018.
3. Бердымухамедов Г. Туркменистан — край исцелений. Ашхабад, 2011.
4. Бузник И.М. Методологические подходы и методические приемы изучения и оценки пищевого статуса и питания здорового и больного человека.СпБ: ВМедА, 1983.109 с.
5. Гроздова Т.Ю., ДаниловО.И., АбакумоваЮ.В. Лечебное питание, как часть комплексной терапии больного туберкулезом. Туберкулез в России. Год 2007: материалы VIII Российского съезда фтизиатров.Москва, 2007.С. 496.
6. Комиссарова О.Г., МишинВ.Ю., ЧукановВ.И., ГолышевскаяВ.И. Спектр лекарственной устойчивости у больных туберкулезом легких, выделяющих микобактерии устойчивые к основным и резервным противотуберкулезным препаратам (XDR). Туберкулез в России. Год 2007: материалы VIII Российского съезда фтизиатров.Москва, 2007.С. 524.
7. Кочеткова A.A., ТужилкинВ.И., НестероваИ.Н. Функциональное питание: концепции и реалии. Вопросы питания. 2000.№ 4.С. 20–23.
8. Минх А.А. Методы гигиенических исследований. Москва: Медицина, 1971.
9. Мишин В.Ю., СтрелисА.К., ЧукановВ.И. Лекции по фтизиопульмонологии.Москва, 2006.554 с.
10. ПаролинаЛ. E., ДоктороваН.П. Лечение туберкулеза легких у больных с сопутствующей патологией. Туберкулез в России. Год 2007: материалы VIII Российского съезда фтизиатров. Москва, 2007. С. 411–412.
11. Петровский К.С.,Ванханен В.Д. Гигиена питания. Москва: Медицина, 1982.